Fönster håller tyvärr inte för evigt. Det kommer att komma en dag när det är dags att byta alla fönster i hela huset. 

Livslängd varierar väldigt mycket beroende på märke och vilken typ det här men generellt sätt brukar man säga att fönster har en livslängd på 30 år. Men du kan lika gärna vara tvungen att byta efter 20 om du har otur. Det gäller att hålla uppsikt över sina fönster på samma sätt som man måste se över taket och grunden på huset.

Se över så det inte kommer något drag från fönstret. Ibland kan det räcka med att byta tätningslister men försök att känna efter om det kommer från öppningen, alltså springan mellan fönstret och fönsterkarmen, eller om draget kommer från springan där själva glaset möter träramen. Drar det därifrån börjar det luta mot fönsterbyte för sådant är svårt att fixa.

Titta på vilket skicka träet runt fönstren är. Det ska inte vara torrt och sprucket eller fuktigt, då måste det bytas ut.

Innan du tar steget och ska välja fönster, måste du tänka på några saker. Till exempel att det är skillnad i kvalité beroende på vilken träsort du väljer. Kärnträ kan stå emot mer väder och vind mot en billigare peng, men du kan få samma kvalité i teak och ek om du är villig att betala mer. Investering i träfönster är billigare än att välja aluminium eller plast, plus är det skonsammare mot miljön. Trä är dock ett levande material och behöver mer uppsikt och omhändertagande än metall och plast. Du får vara beredd på att göra fönsterunderhåll vart 7:e till 10:e år, och där kan kostnaderna göra fönstren dyrare i längden.

Väljer du istället aluminium eller plast behöver inte göra någonting, men de ska ses över så de inte blir skadade. Du har också fördelen att kvalitén är densamma från fönster till fönster. Det kan man inte räkna med till 100 & när man köper träfönster.

Vill du skära ned på tiden som det tar att välja fönster? Kontakta en fönsterleverantör som kan göra ett hembesök. Välj gärna ett företaget som är oberoende av märke så du vet att informationen och råden är mer tillförlitliga och inte märkesbaserade. Under hembesöket går ni igenom vilken typ av fönster du borde ha: extra glas, UV-skyddade, ljuddämpande och så vidare. Därefter får du hem en offert som du kan titta igenom i lugn och ro. Det är aldrig något köptvång och kostnaden för hembesöket är minimal om man tänker på hur mycket hjälp, inspiration och information du kommer att få för pengarna.

Vissa fönsterbyten är dock möjliga att göra själv om man är lite händig. Lite bra tips kan man få från klippet nedan som kommer från förra årets Äntligen hemma: