Du har bestämt dig för att du ska bygga ditt drömhem. Inget annat duger. Du har kluddar på ritpapper i flera år och har äntligen kommit fram till vilken stil och antal rum du vill ha. Det finns två saker du verkligen borde tänka på, som lätt glöms bort eller inte påpekas tillräckligt anser vi.

Ta det lugnt

Det tar tid att bygga ett hus och kräver många förberedelser. Du behöver en arkitekt som kan rita upp ditt hem eller så kan du anlita ett företag som redan har flera olika husritningar som de kan bygga. I god tid innan du ska skriva på några kontrakt eller förhandla priser med leverantörer, så borde du sätta in dig i hela byggprocessen. På så sätt slipper du hamnar i pengabekymmer eller anlitar fuskbyggare. Om du förstår hur det fungerar så lär du dig hur många offerter du ska begära, om du behöver en kontrollansvarig eller inte, vart du får bygga vad och förstås hur man reser ett hus och kan därmed diskutera vissa ändringar eftersom du vet vad som fungerar och inte.

Var inte rädd för att kräva eller ställa frågor

De är där för att utföra en tjänst till dig. Du får ställa hur mycket frågor du vill. De har hört det mesta och vet att de bygger hemmet du ska spendera årtionden in så de förstår att du är nyfiken och frågvis. Gör de inte det, kanske du ska anlita några andra för man måste ha bra kommunikation. Du ska också ha möjlighet att kräva saker. Det finns faktiskt en chans att de glömt en sak. Om du ska bygga nära andra eller i en stad är det bra att fråga hur de ska hålla nere ljudnivån. Om de är högljudda kommer det att påverka ditt förhållande med dina framtida grannar, inte påverka dem. Tänk på att hantverkarna ska vara där i ett år eller mer, så det är nästan respektlös att inte införskaffa ett bullerskydd som lindrar för omgivningen.

För några fler tips inför bygget kan du kolla in Expressens artikel.