Golv

Om du är sugen på att byta golv har du två alternativ: antingen gör du jobbet själv eller anlitar du en golvläggare. För dig som inte är van vid hantverket, har ont om tid eller känner dig osäker på om du vet vad du gör är det antagligen bäst att anlita en golvläggare.

De har mer erfarenhet, gör ett snabbare jobb och har alla verktyg som behövs. Om du ska byta golv i din sommarstuga, villa eller bostadsrätt har du också rätt att göra ROT-avdrag. Information om rotavdrag finner du på Skatteverkets hemsida.

När du anlitar professionella golvläggare som exempelvis Älvsjö Golv, får du hjälp med att välja rätt golv efter dina behov och din smak. På hemsidan kan du också få inspiration från de exempel på golv de tidigare har lagt. Se mer information här.

Att tänka på när du väljer golv

I första hand går de flesta efter utseendet när de väljer golv. Det är viktigt eftersom ett golv inte är något du byter ut lika ofta som du exempelvis målar om väggarna. Ett golv utgör en stor del av utseendet hos ett rum. Tänk på att det är något du ska vara nöjd med flera år framöver och därför är det lämpligt att det passar till möblemanget och resten av inredningen.

Hur ljus färgen är spelar också roll. Ett mörkt golv kan ge rummet en mysigare, hemtrevlig känsla medan ett ljust golv reflekterar mer färg och ger en känsla av att rummet är större.

Utseendet är inte allt

Det är också viktigt att du tänker funktionellt. Golvet i ett rum som nöts fortare, till exempel ett barnrum eller ett rum där husdjur rör sig fritt behöver vara mer slitstarkt eller slipbart. Bra val är då ett hårdare trägolv eller laminat. Plastgolv är slitstarka och lätta att hålla rena.