När man räknar på driftkostnader kan man bli chockad över siffrorna. Det är inte billigt att äga eget hus. Visst är det en investering men medan ni bor där kommer ni att lägga mycket pengar på det. Det finns några lösningar som kan göra boendet billigare i längden.

Uppvärmning

Titta över uppvärmningen. Direktverkande el är riktigt dyrt jämfört med jordvärme eller bergvärme. Vad har ni för uppvärmning och kan ni uppgradera utan att ruinera er. Alternativ kan man börja med att sänka värmen på elementen i rummet ni spenderar minst tid i. Förrådsrum behöver inte vara 21 grader utan kan sänkas till 16-17 utan bekymmer. Vill man har billigare värme kan man också installera in en braskamin: på så sätt värmer ni huset genom att alstra värmen från eld och kan därmed sänka värmen i resten av huset.

Vatten

Vattenkostnader kan också vara en dyr historia. Har man barn använder man tvättmaskinen mer, eller om man har ett smutsig arbete som gör att man kommer hem med fläckar varje dag. En investering som garanterar sänker kostnaderna är att borra en egen brunn. Då kan dina kostnader bli nästintill obefintliga och du betalar bara för uppvärmningen av vattnet. Dock är själva installeringen omfattande och dyr, räkna med 40 000 åtminstone. Sedan kan man komma undan billigare eller så blir det dyrare om borrningen stöter på problem. Här får man ställa för- och nackdelar mot varandra. Man måste också vara mer uppmärksam på att vattnet är drickbart och hålla koll på sitt vattenfilter så inget förorenat vatten tar sig in i kranarna. En egen brunn gör att det är ditt ansvar att ta hand om den.