Rent vatten

Att ha en egen brunn till fastigheten är idag ganska vanligt. I Sverige är det idag ungefär 1,2 miljoner permanenta boenden och ungefär lika många fritidshus som har egen brunn. Är det egen brunn i det hus du köpt är det viktigt att se över att vattnet är drickbart, att det inte innehåller några farliga bakterier eller kemikalier.

I Sverige är det Livsmedelsverkets råd som gäller vid egen brunn och på deras sida hittar du allt vad du ska tänka på. Informationen här är hämtad från deras sajt. Har du egen brunn är det du själv som ägare som har ansvar att vattnet är drickbart och av god kvalité. Därför är det viktigt att regelbundet kolla vattnet så att det inte kommit in några skadliga bakterier i brunnsvattnet. Köper du en fastighet med egen brunn brukar säljaren lämna ett informationsblad om egen brunn till köparen för information om hur brunnen ska skötas.

Vad som är viktigt att tänka på när man har egen brunn är att bakterier och andra skadliga ämnen kan komma in i brunnsvattnet. Det är framförallt vid vår och höst det kan tränga in dåligt vatten i brunnen så det är då bra att kolla vattnet lite extra. Ett enkelt sätt att kolla vattnet är att göra en vattenanalys. Här är det bra om man kan kolla både mikrobiologiska och kemiska parametrar för att kolla över både kemikalier och bakterier. Hos renton.se kan du enkelt fylla i dina uppgifter så skickas provutrustning hem direkt till dig. Ett mycket enkelt och smidigt sätt att analysera ditt vatten.

Ett tips är att kolla vattnet mer ofta den första tiden för att se om det kommer in något skadligt under vissa perioder över året. Ser du efter ett par år att vattenkvalitén är stabil och inget skadligt träning in i brunnsvattnet räcker det att du gör kontroller på vattnet med några års mellanrum.