Att ha golvvärme blir allt vanligare. Kanske framförallt i farstu, badrum och sovrum, förmodligen för att dessa är de rum där det finns tillfällen där man oftast helst vill slippa iskalla golv.

Men vad är egentligen fördelarna med golvvärme förutom den sköna känslan under fötterna? Vi har tagit fram några punkter.

Behaglig värme

Ett uttryck som kanske inte är det allra vanligaste man hör, men som är sant är ”om fötterna är varma så blir hela kroppen glad”. Det ser måhända ut lite som en omskrivning av ”är magen glad är människan glad” som myntades av Gustav Svensson, Alan Svenssons karaktär i serien ”Svensson Svensson”. Men det är faktiskt så att vi mår som bäst med 18-20 grader i huvudhöjd och 23-24 grader vid fötterna. I ett rum med bara värmeelement så är detta i princip omöjligt att åstadkomma. Detta ordnar du med golvvärme.

Jämn fördelning av värmen

Skillnaden mellan golvvärme och ett värmeelement – alltså en radiator, är att golvvärmen är ett lågtemperatursystem. Eftersom värmen utsöndras från en mycket större yta än ett vanligt element så behövs inte samma höga yttemperatur för att få ett varmt rum. Dessutom så får du en bra fördelning av värmen. Med radiatorer så kommer du alltid att få tvärtemot det du vill ha – alltså varmast vid fötterna och lite svalare vid huvudet.

Spara kronor

Det innebär att du faktiskt kan sänka temperaturen några grader och ändå ha ett varmt rum. Detta kan du i längden spara en rejäl hacka tack vare.