5020274-feet-warming-by-fireplace

Vintern är en tid då kyla, snö och mörker regerar utanför hemmets gränser. Men det ogästvänliga klimatet utanför skapar samtidigt förutsättningar för väldigt många mysiga stunder i hemmet, kanske med en kopp varm choklad eller te. För att kunna njuta av inomhusmiljön krävs ett bra system för att värma upp huset. Det finns ett par olika alternativ att välja som husägare och alla har både för- och nackdelar. Vissa kräver en del underhållsarbete medan andra i stort sett sköter sig själva. Här nedanför kommer vi att gå igenom de olika systemen.

Ett inte alltför ovanligt alternativ är att värma upp huset med så kallade pellets. Då kommer värmen ifrån små träbitar som under tid eldas upp av en maskin. Det är ett naturligt material du konsumerar och därför räknas det som ett biobränsle. För dig krävs det lite arbete i form av att fylla på med pellets när de börjar ta slut och självklart en del underhåll av maskinen. Pellets är dock en av de billigare formerna av uppvärmning, vilket gör det till ett mer attraktivt alternativ.

Fjärrvärme är väldigt vanligt i Sverige. Det betyder att ditt hus värms upp av vatten som transporterats ifrån ett lokalt värmeverk. Det är ett praktiskt alternativ, med tanke på att du själv slipper ha något större arbete med uppvärmningen. Den stora nackdelen med metoden är att du själv inte kan påverka kostnaderna. En privat värmepump fungerar likt fjärrvärme och kan vara ett lockande alternativ. Visst kostar det en del i inköp och installation, men planerar du att bo i huset en längre tid kommer du att tjäna in dessa pengar i form av billigare drift. Värmepumpen kan bland annat grävas ned djupt för att utnyttja berggrundens energi, eller kopplas till slingor som dras en bit under gräsmattan.