ett stort välupplyst vardagsrum

När man inreder ett rum så är det inte sällan man fokuserar enormt mycket på vad som skall vara i rummet, men inte på i vilket ljus man kommer se det. Hur ett rum är belyst påverkar hur man upplever allt ifrån den minsta prydnaden till rummet som helhet.

För det första så är det optimala att man kan anpassa belysningen utifrån olika stämningar och behov. I de flesta fallen får de gärna vara mysigt och lite mörkare med ljuspunkter där det behövs. Detta ger en härlig kontrast i hela rumslandskapet och gör det mer intressant att vistas där. I vissa andra fall så kan man behöva allt ljus man kan ge. Det får fortfarande finnas skuggor och kontraster men det bör inte hindra synen på något sätt.

Denna typen av belysning är bland annat extremt behändig när man städar då man annars kan glömma många ställen som blir och sedan lämnas dammiga på grund av att det aldrig syns. Även om det kan kännas härligt att inte behöva städa hela rummet så skall man komma ihåg att det inte betyder att det inte påverkar luften. Damm har visat sig kunna bära på farliga gifter så det är alltid bäst att ha en ren hemmiljö.

Välj rätt ljus

När du inreder ditt rum kan det även vara bra att välja lampor med rätt ljuskvalitet och färgtemperatur. Färgtemperatur handlar om hur kallt eller varmt ett ljus är. Dagsljus är oftast ganska blått och kallas därför kallt ljus, glödlampor är däremot mycket varmare med mer gula och röda toner. Beroende på rummet och vad du vill ha för känsla så kan det vara bra att välja en av dessa och sedan se till att alltid köpa ljus i den färgtemperaturen.

Det finns bortsett från färgtemperaturen även en otrolig mängd andra typer av kvaliteter som gör att ljuset är bra eller dåligt. Det är oftast inte speciellt enkelt att se dessa problemen med blotta ögat men vi kan känna det i form av huvudvärk eller trötthet.