house facade

Att bo i villa är en dröm för många svenskar, men det innebär också en del arbete. Underhållet består inte bara av rent praktiska saker, utan också av en del kosmetiska aspekter. Till exempel kan fasaden behöva lite uppmärksamhet och vård då och då. En fräsch utsida gör att huset känns inbjudande för gäster vid speciella tillfällen. Men ännu viktigare är kanske att det välkomnar de boende hem till sin egen lilla fristad i vardagsstressen.

Snygga till husfasaden

När man funderar på att snygga till husfasaden ligger ett nytt lager färg såklart nära till hands. Och visst ser en nymålad vägg onekligen välvårdad ut. Men ett sådant arbete kräver både tid och pengar och i de flesta fall behöver man anlita en yrkesperson för jobbet. Som tur är finns det enklare sätt att piffa upp utsidan. Något som visserligen kan kräva en byggställning, men en långt mindre budget, är att måla om fönstren i en kontrasterande färg. När man väl fått ny färg på sin fasad så kan det vara skönt att byta ut den gamla nötta fasadsiffran mot en ny hussiffra i ett passande typsnitt. Sätter du upp matchande fönsterluckor eller anpassar ytterdörren får huset genast ett helt annat helhetsintryck. Beroende på vilken stil huset är byggt i kan du med fördel ta ut svängarna när du väljer fönsterluckor, antingen bygger du dina egna eller köper färdigtillverkade.

Välja en klassisk stil

Men även om du vill hålla en mer klassisk stil kan du utgå från liknande detaljer. Välj en elegant siffra till fasaden, nya handtag till husdörren och några smakfullt placerade krukväxter som ramar in entrén. Har du ingen trädgårdsgång som leder gästerna till ingången kan du anlägga en stig i exempelvis natursten. En annan vacker effekt skapar du genom att skaffa marklyktor med ett varmt sken som kantar gången och mjukt visar vägen genom natten. Dessa fungerar lika bra i moderna som i mer traditionella tappningar och kan gärna kombineras med en matchande vägglykta bredvid ytterdörren för att knyta ihop fasadens nya utseende. Om huset haft en klassisk stil tidigare så är det enkelt att följa denna för att få det snyggt. Många gånger så fanns det en tanke bakom hur fasaden gjordes då huset byggdes. Att förändra allt för mycket kan störa själva huset i dess utförande.