Om det är dags att måla om ditt hus är det en hel del att tänka på. En ommålning är ju oftast i första hand en fråga om att ge ditt hus en ny yta som skyddar din fasad, och i andra hand, men kanske lika viktigt, att ge ditt hus ett nytt utseende.

Tips vid målning
Den här artikeln på TV4 tar upp i stort sett alla aspekter att tänka på när man målar om sin husfasad. Tvättning och bortskrapning av den gamla färgen, och att ytan är minutiöst rengjord innan du börjar måla är två viktiga tips. Innan du börjar måla måste du försäkra dig om att träet inte är fuktigt, att det är över fem plusgrader ute och att du inte målar i direkt solljus. Olja in ändträet nertill på fasaden innan målningen, där har du den största uppsugningsförmågan hos träet och det är viktigt att skydda träet från att suga upp fukt den vägen.

Ny fasad
Det är ett relativt omfattande arbete att skydda alla detaljer som inte ska målas, inklusive dig själv. Första strykningen är grundmålningen som ger det primära fuktskyddet och underlaget till täckfärgen. Om du har tänkt dig en ny färg på huset är det en bra idé att göra några provmålningar med olika färgkombinationer. Då blir det lättare att ta ställning till vilken färg du vill använda.

När du till slut är klar med målningen kan du fundera på om du vill lägga till din adress som dekor på fasaden. Fasadsiffror kan förhöja utseendet på en fräsch och nymålad fasad – du kan kasta ett öga på vad Fasaddekor.se har att erbjuda. Ytterligare saker som kan bidra till att fräscha upp fasaden är nya utelampor – de finns både i klassisk design och i moderna varianter.

Har du utfört arbetet till punkt och pricka kan du lugnt vänta tio år innan det är dags för en ny ommålning.