56533-window1

Fasaden får stå ut med ganska mycket under årens lopp, och även om man inte får några direkta skador på den, behövs den fortfarande underhållas.

Rengöring

Det första man ska titta till är färgen, om den är utan sprickor och flagor, räcker det egentligen med att bara tvätta fasaden med jämna mellanrum. En högkvalitativ husfärg är bättre skyddad från angrepp och behövs inte tvättas lika ofta. När flagor börjar dyka upp behövs dock mer än bara en rengöring.

Flagor

Innan man gör något annat bör man tvätta fasaden, även delar som är oskadd. Skrapa sedan bort flagor med en skrapa, och ta bort löst sittande färg med en stålborste. Med färgen borta är det viktigt att man inspekterar skicket på brädorna, om de är i dåligt skick är det dags att byta ut dem, annars behöver du bara måla om med samma färg som finns på resten av huset.

Byta ut brädor

En fasad ska bestå av brädor i hög kvalitet, billiga brädor sker sämre skydd åt huset. Virket måste även vara torrt, annars löper risken att det drabbas av svamp, eller lockar till sig skadedjuret husbock, som sedan kan sprida sig över hela fasaden. Husbockar gillar dock inte kärnvirke, så det är också ett bra sätt att skydda sig.

Byggställningar

För större och längre renoveringar kan det vara en bra idé att använda sig av en byggnadsställning, dessa går både att hyra och köpa. För uthyrning eller försäljning av byggnadsställningar är det nog bäst att helt enkelt söka runt på nätet efter närmaste företag som kan erbjuda det du söker.

Bullerskydd

När man håller på med större renoveringsprojekt är det inte lätt att kontrollera ljudnivån, och bor man nära sina grannar kan de tycka att det blir ganska störigt med höga ljud. Alla vet nog hur irriterande det är när grannarna har mycket liv för sig och man försöker att slappna av. Så för att minska risken att man stör andra kan man även skaffa bullerskydd. Sådana fungerar även som fallskydd, vilket är bra om man arbetar högre upp.