kitchen

Alla renovationer i hemmet kan bli ganska omfattande, men inget kan nog jämföras med att göra en renovering av köket. Under denna period kan man lätt finna sig väldigt begränsad till vad man egentligen kan göra hemma. Här följer ett antal tips om vad man bör tänka på innan och under renoveringen för att den ska förhoppningsvis gå så smidigt som möjligt.

Först och främst måste man ju ha klart för sig vilket typ av kök man vill ha, vilja färger man vill använda sig av och om man vill följa någon speciell inredningsstil. Detta kommer att lägga grunden för vilka material man kan använda och är inget man vill försöka definiera efter man väl kommit igång.

Anslutningar för vatten och el är bland de viktigaste sakerna man gör vid renoveringen. Vatten och avlopp från diskbänk och diskmaskin ska man dra från socklarna till ledningsstammen. Spis och kylskåp måste ha utrymme bakom sig för avlopp, vattenrör och el. Tänker man dock sätta in en spishäll och en separat inbyggnadsugn behöver man inte planera för detta på samma sätt. Har man planerat att sätta in värme under golvet kommer detta även behöva planeras noga för.

När det kommer till skåpen i köket måste man alltid se till att man inte sätter ett skåp med gångjärnssidan direkt intill en vägg, detta gör så att man inte kan öppna dörren helt och hållet. En fem centimeters marginal rekommenderas att följa. Har man två skåp som möter varandra vid ett hörn kan man behöva sätta dit en passbit. Mer utförligt information om att sätta upp köksskåp finns att läsa på DinByggare.

Något man alltid kan överväga är om man faktiskt ska göra allt jobb själv eller om man istället ska anlita en köksentreprenör, detta kan inte bara spara en massa tid och energi, gör man det inte rätt kan det även bli dyrare än om man överlåter det till en expert.