Takbyte

Att renovera tak är en stor och dyr renovering som krävs en del planering. Det gäller att hitta ett takmaterial som passar estetiken på huset, tål det klimat huset står på samt går att lägga på den vinkel taket har idag. Funderar ni på att byta tak på ert hus kommer här några goda råd på vägen.
Fakta i texten är hämtad från www.villaagarna.se.

Val av material

Det första som måste göras i planeringen inför en takrenovering är att bestämma sig för vilket material man vill ha. Ska det vara samma material som innan eller vill ni helt byta material? Olika material kostar olika mycket per kvadratmeter och olika material har även olika livslängd. Så det gäller att välja klokt. Vill ni ha ett så billigt material som möjligt får ni räkna med att livslängden på det taket vanligtvis även har kortare livslängd, vilket medför att taket måste bytas igen inom ett par 10 år. Satsar ni istället på ett dyrare tak kan livslängden vara betydligt längre, vilket innebär att ni i slutändan, om ni kommer att bo i villan under många år, hamnar på samma slutsumma för ert tak.

Ett takmaterial som blivit mycket populärt de senaste åren igen är plåt. Idag finns många olika modeller på plåttak och du kan även få dem i olika färger. En modell som använts flitigt av designers och arkitekter är Falsat plåttak. Vill ni ha ett falsat plåttak till riktigt bra pris kan ni kolla hos företaget Falsat. De säljer riktigt snygga plåttak till bra pris. Eftersom företaget producerar sitt eget tak kan de hålla god marginal till många andra falsade plåttak på marknaden.

Under byggets gång

Innan bygget sätter igång och ni har valt takmaterial behöver ni bestämma om ni ska göra jobbet själva eller leja bort det till fackmän. Utgå ifrån era kunskaper och förutsättningar. Ett tips är, om ni känner er minsta osäker på att klara av att lägga taket, att leja bort arbetet istället. Vid takläggning är det av största vikt att allt blir rätt och korrekt, taket ska stå emot fukt och kyla i många år framöver.

När väl arbetet sätter igång är det viktigt att se att allt blir korrekt och att allt som är gammalt och dåligt byts ut. Ett tips är att ta bort underlagspappen på taket och kolla så att det inte trängt in fukt. Detta märker du enkelt när råsponten kommit fram, gå noga igenom sponten och byt ut de delar som ser fuktskadade ut.

När måste jag se över taket nästa gång?

När väl taket är lagt har ni många år framöver som ni är garanterade ett säkert tak. Beroende på vilket takmaterial ni valt kommer taket att hålla olika många år. Här kommer en kort punktlista på hur lång livslängd olika material har;

  • Papptak; 15 till 20 år.
  • Takpannor; cirka 30 år.
  • Plåttak; cirka 40 år.