Inbrott är inte speciellt vanligt, bara 1% av alla Sveriges hushåll upplever det per år. Men när det väl händer är den statistiken inte mycket att trösta sig i.

Inbrott känns mer integritetskränkande än de flesta andra typerna av stölder. Någon har varit inne i ens hem, det ställe på jorden man vill känna sig säkrast. För att inte tala om den tragiska sanningen att väldigt få inbrott klaras upp. Som tur är finns det mycket man kan göra för att förbereda sig och minska risken.

pengar som bör förvaras i bankfackFörvara värdesaker säkert

Värdefulla saker du inte behöver förvara hemma bör du inte heller ha hemma. Tjuvar vill helst komma åt kontanter och andra saker som är enkla att få med sig. Detta inkluderar till exempel smycken. Att förvara dessa saker i ett bankfack istället för i hemmet kan skydda dig från stora förluster.

Lås och larm

Det viktigaste att börja med är att se till att du har ett godkänt lås på ytterdörren. Gå sedan runt och kontrollera alla fönster på bottenvåningen och installera fönsterlås där och på altandörren om det inte finns.

Förråd och garagedörrar bör även det låsas även om de inte finns någon direkt väg in i huset därifrån. De kan innehålla stegar eller verktyg som kan göra det lättare för tjuvarna att ta sig in i huset.

Att skaffa larm kan vara bra men är endast tillägg till riktiga lås och säkra dörrar. Ett larm brukar idag antingen vara kopplad till en fast telefonlinje eller ha en inbyggd GSM-mottagare och sändare. Larm är tyvärr inte felfria, det finns teknik för att störa ut mobilsignaler så att inget larm går. Vet man var telefonkabeln går är det bara att klippa sönder den.

Den viktigaste funktionen av ett larm är troligen skrämseleffekten. Både inför och under ett inbrott kan den verka avskräckande då det kan påkalla uppmärksamhet.

När olyckan är framme

Om nu olyckan väl är framme så finns det fortfarande ett antal saker man bör tänka på. Först och främst bör man självklart göra en polisanmälan och ringa försäkringsbolaget. Gå sedan igenom vad som blivit stulet och vilka skador som har orsakats på din egendom och ditt hem.

Vissa av dessa skador måste åtgärdas direkt om de lämnar huset öppet för naturen och obehöriga människor. Ring ett företag som kan hjälpa dig med inbrottsskadorna. Rörjouren är ett exempel, de går dessutom alltid att nå då de alltid har jour. De kan hjälpa till att lösa de akuta problemen som att sätta för trasiga fönster eller dörrar.