ett litet vitt hus

Håller du på att snygga till hemma? Kanske byter du köksinredning, målar om eller bygger ett nytt badrum? Bor du i villa så bör du tänka på att din trädgård, fasad och inredning bildar en helhet som behöver få sig ett skönhetslyft i någorlunda jämna steg.

Att promenera in till en vacker insida genom ett hav av ogräs eller ha det gömt bakom en krackelerad fasad kan förta de bästa av intryck.

Ta hand om ditt hus

Det viktigaste när du vill kunna visa upp en fasad som matchar ditt hus innehåll är förstås att hålla fasaden “frisk” och fri från mögel. En skadad fasad kan på sikt orsaka fuktskador och mögel även inomhus, skriver Vi i Villa. Har du möjlighet att välja kulör helt efter eget tycke är ett byte av färg kanske också något att överväga?

Du kan antingen ljusa upp eller välja en ton som passar till stilen inomhus om du vill göra det enkelt för dig.

Roliga detaljer

När vi inreder inomhus pratar vi ofta om läckra accentfärger och detaljer, men vad kan man göra med fasaden? Se till att fönsterkarmar är nymålade och fräscha förstås, ett kul alternativ är också att märka upp husets gatunummer på ett läckert sätt. Kanske överdimensionerat, högblankt och i någon avvikande färg eller varför inte skriva ut det med bokstäver i stället för med siffror? Hur det kan te sig kan du se här.

Du kan även göra en fin skylt med villans namn om det har något, eller kanske driver du ett företag från hemmet? Även detta förtjänar att få en fin märkning med snygga bokstäver och siffror. Annat man kan komplettera med för att få en snygg helhet utifrån är en ny brevlåda som går i stil med huset samt en funktionell och välordnad lösning kring hur soptunnorna får ta sin plats. Försök att tänka nytt och innovativt även när det gäller de mest vardagliga bruksföremålen.

Projektion på väggen

En ny typ av fasaddekoration har börjat användas, om än tillfälligt, av konstnärer och reklamhus världen över. Det hela handlar om att projektera en bild på fasaden. Bilden som projekteras är ofta en modiferad 3d-modell av byggnaden i fråga. Detta gör att man visuellt kan modifiera byggnaden och lägga till saker som inte fanns där innan. Det kan till exempel handla om att omvandla byggnaden till ett annat material eller göra så att det ser ut som att den är fylld med vatten.

Här i Sverige har vi bland annat sett det då konstnären Jesper Wachtmeister omvandlade stadsmuseet med hjälp av tekniken. Vi har ännu inte lyckats hitta något exempel på en privatperson som har använt det för att dekorera sitt hem men någon måste alltid vara den första. Nedan kan man se ett imponerande exempel på vad som är möjligt.

Självklart behöver inte konceptet tas så långt. Ett enkelt alternativ är att helt enkelt använda en projektor för att visa bilder, färger eller mönster på husväggen och på så sätt ge den lite extra liv.