Nu har snön smält bort och det är dags att fundera om någonting behöver fixas på huset innan nästa vinter kryper fram. Är man en hemmafixare eller amatörbyggare kan det vara roligt att ha ett projekt på sidan om under sommaren. Någonting som kanske inte är så akut. Sedan finns det saker man borde göra som kanske inte är lika roligt men då kan man alltid ta in folk som hjälper.

Altan

Nästan varje svensk vill ha en härlig altan. Den ska gärna vara bygg så man får så många soltimmar som möjligt men kvällssolen är nog mest attraktiv. Det ska vara en härlig plats där man kan koppla av, ha fest och äta mat direkt från grillen. En altan är faktiskt inte så skräckinjagade jobbigt som man kanske tror. Om man lär sig grunderna rätt så är det ett perfekt projekt att jobba med lite då och då under sommarmånaderna. Du väljer själv hur hög och stor den ska vara, om det ska finnas räcke och trapp eller vara helt öppen. Ta en titt på videon nedan och se vad Bauhaus kan lära dig om altanbygge.

Måla om huset

De svenska fasaderna får utstå strålande sol, bister vinter, smattrande regn och salta havsvindar. Det är inte undra på att det sliter på färgen. Ditt hus kanske står bra till och färgen ser helt okej ut men istället är det fel färg. Innan sommaren börjar på allvar och det blir väldigt varmt kan det vara klokt att måla om huset. Har du ett tvåvåningshus kanske du ska införskaffa eller hyra en ställning så du slipper springa upp och ned för en stege. Vill man inte göra det själv finns det såklart målare man kan anlita. Bor man runt våra hemtrakter, Kungsbacka, kan vi rekommendera Måleri Väst. De har rättvisa priser och gör ett snyggt jobb inom satt tid. För er andra som letar efter målare är det bara att ta fram Gula Sidorna och börja bläddra. Varje stad har åtminstone en målare som kan ge ett schysst pris.

Lägga nytt tak

Precis som fasaden får även våra tak stå ut med en hel del, till slut kommer man till punken då det bästa för huset är att lägga nytt tak. Det första valet man då står inför att om man ska lägga tegelplattor eller plåttak, det finns för- och nackdelar med båda. Fördelen med tegeltak är att om någon del av taket blir skadat är det oftast inte svårare att fixa än att ta bort de plattor som skadats och lägga dit nya, nackdelen är dock att det kan drabbas av bland annat mossa. Fördelen med plåttak är att det är mycket hållbart så länge man sköter underhållet, men om färgen spricker och fukt tar sig in under löper man risker för korrosion, det sprider sig sedan snabbt till stora delar av taket och då måste man ofta byta ut stora delar.

Trädgården

Ta tag i trädgårdsplaneringen och skapa ett litet eget paradis på bakgården. Anpassa storleken efter din gård. Sten och liknande är enkelt att få tag på gratis om man orkar springa omkring och gräva/lasta lite. Ut i skog och mark och sök. Annars brukar de flesta byggföretag erbjuda stenar i olika storlekar och utseenden. Bygg en liten damm med stenar runt om och plantera dina favoritväxter runt omkring. Bestäm tidig om du vill ha en ordnad trädgård eller vill att den ska se mer organisk och vildvuxen ut. Det är bra att vara ute i tid om du ska få chansen att plantera ut växterna i sommar och se dem frodas.