Vårt samhälle och samvete riktar sig mer och mer mot en hållbar livsstil. Vi försöker vara mer återhållsamma när vi shoppar och komma bort från konsumtionsbeteende som funnits sedan tidigt 80-tal. Nu gäller det ha ta hand om sina saker så de håller längre och laga när något går sönder. Idag tänkte vi därför prata om dina hemtextilier.

Inom ordet hemtextil får alla husets tyger plats: gardiner, mattor, kuddar, sängkläder, handdukar, dukar och filtar. Utbudet på nätet är enormt, det finns något för alla. Och när du väl har köpt det gäller det att hålla textilierna i gott skick.

När det kommer till gardiner ska de tvättas och manglas innan de hängs upp. Genom att mangla dina gardiner, och även sängkläder, blir de rakare och drar inte åt sig lika mycket damm och smuts. Alla gardiner och lakan tar även mindre plats i skåpen om de manglas först.

Följ alltid tvättråden på tygerna så du inte tvättar dem för varmt eller med sköljmedel fastän tyget inte tål det. Du förkortar livslängden på tyget och riskerar att tvätta ur färgen så de blir bleka och matta. Om du har tid vinner du alltid mer livslängd genom att handtvätta textilier som inte blir så smutsiga.

Handdukar ska du gärna köra genom torktumlaren så de blir mjuka och sköna igen. Du får också bort lössittande ludd som annars fastnat på kroppen eller andra tyget i skåpet. Kökshanddukar som har mer fläckar kan du lägga i blöt med lite tvättmedel så fläcken går bort lite enklare.

Om det har gått hål på tyget kan du försöka laga det. Filtar och kuddar är enkla att sy ihop med nål och tråd från baksidan. Stora hål i lakan kan ge en hård söm att ligga på vilket inte är så skönt. Riv istället upp lakanet i mindre bitar och använd som kökshanddukar eller sicksacka runt kanterna och vips, så har du ett gäng mjuka servetter!