Ljussättningen i ett rum kan göra mycket mer än många tror. Hela känslan av ett rum kan förändras drastiskt beroende på var man placerar lamporna, vilken styrka ljuset har och vilka lampor man väljer att ha tänd vid ett givet tillfälle. Att försöka planera ut detta redan från början kan dock vara en utmaning.

Börja med arbetsbelysning

Arbetsbelysning är all belysning som krävs för specifika ändamål i ett rum. Köket är ett klassiskt exempel där man behöver bra belysning kring köksbänken för att tydligt se när man skär saker och ting. Men även något som ett kontorsbord behöver en bra arbetsbelysning för att ljussättningen ska fungera korrekt. Ett av de absolut viktigaste aspekterna med arbetsbelysningen är att de inte ska vara bländande.

Gå vidare till allmänbelysningen

Allmänbelysningens uppgift är att lysa upp så stora delar av rummet som möjligt. Detta är något som många gånger görs med en taklampa. Men den behöver inte vara den enda delen av allmänbelysningen. I normalstora och större rum får man nästan alltid bättre effekt om man planerar för allmänbelysningen att bestå av mer än en lampa. Belysningen blir då mer flexibel och dynamisk.

Punkt- och effektbelysa

För att skapa en riktigt bra ljussättning kan det sedan vara värt att tänka på vilka delar av belysningen som framhävs genom extra belysning och på så sätt gör rummet mer intressant. Detta kan vara allt från tavlor och blommor till en läshörna i rummet. Många gånger är det bra att satsa på lite svagare belysning så den inte känns överväldigande. Att testa sig fram vad gäller temperaturen på ljuset kan också vara smart för att få bästa möjliga effekt.