Städning är inte en av de aktiviteter som hamnar högt upp på mångas lista av roliga saker att göra i hemma, men det är ju också något som måste göras. Medan det inte finns något sätt runt denna aktivitet kan man åtminstone minska tiden man behöver spendera med det med hjälp av några praktiska tips.

Det absolut enklaste är så klart att låta någon annan göra detta. Många privatpersoner har vänt sig till hemstädningstjänster för att inte behöva ta itu med allt som måste städas hemma. Om detta låter intressant kan man läsa mer om hur det fungerar på denna sajt.

Om man inte vill ha denna extra utgift har man ju inte något annat val än att sköta städningen själv. För att försöka minimera arbetet kan man dock se till att arbeta så förbyggande man bara kan. Istället för att spendera flera timmar någon dag allt emellanåt med att dammsuga, torka och skrubba kan man ta en eller ett par minuter mer regelbundet. På så sätt blir det sällan överväldigande och några minuters arbete kan man nästan alltid passa in i dagsarbetet. Detta inkluderar enkla saker som att:

  • Lägga tillbaka saker på sin plats efter man är färdig med dem.
  • Diska smutsiga glas, tallrikar, bestick och liknande så fort måltiden är över.
  • Lägga smutskläder i tvättkorgen på en gång.
  • Torka av ytor så fort man använt dem (köksbänk, handfat, toalett osv).
  • Undvika att lägga saker på högar så mycket som möjligt.

Det kan också vara smart att schemalägga lite lätt städning för varje rum. Genom att etablera aktiviteten som en rutin är det mycket enklare att upprätthålla och det kommer inte kännas som man tar tid från annat i samma utsträckning. Ha också en dag för dammsugningen och se till att göra det ordentligt även om det tar lite extra tid med byte av munstycken och liknande.

Något man lätt kan fastna på är envisa fläckar men med hjälp av detta lilla verktyg kan man få snabba tips på hur man hanterar alla möjliga typer av fläckar på alla sorters material.