Det perfekta tillfället att börja planera sin trädgård är under vintern. Det är då man har tid att verkligen tänka igenom hur man ska göra, vad man drömmer om och vad passar väl inte bättre en mörk och tråkig vinterdag än att planera hur man vill förbättra och använda sin trädgård till. Dessutom kan man passa på att köpa in lite material då och då under månaderna istället för att ta hela klumpsumman på en gång.

När man ska börja planera sin trädgård kan det löna sig att ta råd och tips från någon som kan. Det finns trädgårdsplanerare som man kan kontakta och det enda man behöver ge dem är en tomtkarta som man kan hämta ut gratis på kommunkontoret. Kom ihåg att här är chansen att ställa alla frågor och berätta vad man ute efter och gillar så att planeringen blir så bra som möjligt. Det kan kosta en del att anlita en trädgårdsplanerare men det kan det vara värt om du tycker att det roligaste är att faktiskt få utföra arbetet själv.

Men en trädgårdsplanerare kan ta hand om allt från början till slut, om man så önskar. Men det är ganska lugnande att få arbeta med händerna och skapa något själv. Då behöver man bara få hjälp med själva upplägget och designen av din nya tomt. Resten av jobbet gör du.

Om man är orolig över budgeten ska man verkligen lägga pengarna på en bra planering. Att slutföra jobbet går alltid att göra i etapper.

Leta gärna på nätet efter inspiration, vare sig man är ute efter en ritning på en lusthus eller vackra stenar att pynta rabatter och uteplatsen med. Det kan ge nya idéer och hjälpa planeraren att förstå mer av vad du vill använda din gård till.

Om man väljer att planera det mesta själv ska man tänka på trädgården som ett hus och välja ut vilka rum man vill ha och vart de ska vara. Tänk också på att blanda olika material för att skapa liv i trädgårdens olika rum. Blanda naturmaterial såsom sten, betong, trä, vatten och grönskande växter och träd. Det kan också vara en god ide att fundera över hur fort man vill att det ska vara klart för beroende på vilka växter och träd man vill ha tar de en hel del tid att växa sig fullstora. Deras storlek när du köper in dem beror också på hur mycket pengar man kan lägga på dem. Men oavsett budget så går det att skapa en prunkande trädgård med spännande rum. Väldigt mycket går att hitta i naturen och pratar du med mark- eller skogsägare så kanske du har chansen att få ta stenar eller fallna stammar och kanske till och med ett litet trädskott. Eller varför inte köpa fröer och driva upp själv.