Har du köpt ett nytt hus och börjar planera för renoveringar och byggnationer. Då vill vi att du stannar upp ett tag och planerar in något som verkligen höjer mysfaktorn och värmekostnaderna, nämligen golvvärme. Genom att installera golvvärme i hemmet slipper du alla element, får en behaglig värme som kommer nerifrån samt behöver aldrig mer frysa om fötterna. Enda nackdelen med golvvärme, är att det tar en del tid och kraft att installera. Men väl på plats kommer du garanterat att tycka att det var värt arbetet.

Golvvärme

Rätt förutsättningar

Om ni anser att ni vill satsa på golvvärme i ert hem är det några viktiga saker att ta reda på först.

  • När är huset byggt?
  • Hur ser isoleringen ut i huset?
  • Hur ser ventilationen ut?
  • Vilka golv ska läggas ovan golvvärmen?
  • Vilken värmekälla används idag, är det vattenburen eller elektrisk värme.

När golvvärmen installeras är det bra att ha en bra isolering under systemet för att värmen inte ska försvinna ner istället för upp. Satsa på en isolering som är minst 200 mm för att vara säker. Det är också bra att inte lägga ett för tjockt golv över, det tar då längre tid för värmen att komma igenom. För en optimal värme är ett trägolv som är 15 mm optimalt.

Se också till att värmeslingorna läggs med rätt avstånd och över hela golvet för att ge en jämn värmefördelning. Installerar ni golvvärme i köket är det klokt att dra golvvärmen även under köksskåpen, för att fördela värmen. Det kan annars vara en risk att golvet kännas kallt närmast köksskåpen.
Lägga golvvärme

Göra jobbet själv

Många drar sig för att installera golvvärme eftersom det krävs hantverkare för installation. Så är faktiskt inte fallet. Idag finns det bra ”gör det själv kit” man kan köpa och faktiskt installera golvvärmen själv. Vad som är viktigt då är att se till att en rörmokare kommer och kopplar ihop systemet när det är lagt. Bra exempel på sådana kit kan ni se här, det är ett kit från ett företag som är erfarna och specialiserade på just golvvärmesystem.

Leja

Känner ni er osäkra med att gör jobbet själva rekommenderar vi att ni lejer en erfaren hantverkare och rörmokare som hjälper er med installationen. Golvvärme är ett stor renovering för hemmet och det gäller att den blir rätt lagd och installerad för att hålla och fungera i många år framöver.